Botulin Toksin

Ena izmed najpogosteje izvajanih storitev v estetski medicini.
Botulin uporabljamo za omilitev aktivnih gub, ki nastanejo kot posledica obrazne mimike.
Gre za minimalno invaziven, skoraj neboleč poseg, s hitrim učinkom.

Opis:

Botulinum toksin pridobivajo iz bakterije Clostridium botulinum. Deluje na nevromišičnem stiku, kjer blokira sekrecijo acetilholina, ki je glavni nevrotransmiter potreben za mišično kontrakcijo. Posledično se mišica ne zmore krčiti oziroma je krčenje omiljeno. Mišična relaksacija je glavni vzrok za vidno zglajeno kožo nad tretiranimi mišicami. Koža je z zmanjšanim delovanjem mišic  sproščena, ob tem pa se tudi ustavi proces staranja in poglabljanja gubic vse dokler je prisoten učinek toksina.

Z uporabo botulina dosežemo zgladitev gub in gubic, obraz postane na izgled bolj prijazen ter pomlajen.

Postopek:

Celoten postopek s posvetom in aplikacijo toksina traja približno 15 – 30 minut. Prvi učinki so vidni šele po nekaj dneh (3 do 5 dni), polni učinek pa nastopi po 7-14 dneh.

Indikacije:

Pomlajevanje

 • gubice okoli oči oz. ti. račje tačke
 • vertikalne gube med obrvmi
 • horizontalne gubice na čelu
 • gubice, ki nastanejo ob mimiki obraza na nosu ti. bunny lines
 • gubice na bradi
 • gubice na vratu

Hiperhidroza (ali prekomerno potenje) nastane zaradi povečanega izločanja znojnic na dlaneh, podplatih, pazduhah ali obrazu. Učinek botoksa tu traja dlje časa in sicer od 6 do 9 mesecev.

Bruksizem (prekomerno stiskanje čeljusti, škripanje z zobmi) nastane zaradi prekomernega delovanja maseterskih mišic. Kronični bruksizem poleg poškodbe zob in dlesni lahko povzroča tudi glavobole, bolečine v predelu čeljusti in v vratu. Spremeni pa se lahko tudi oblika obraza (le ta postane bolj kvadratast). Z botulinom lahko obojestransko relaksiramo masetersko mišico, težave se pri tem omilijo, prav tako pa vplivamo na bolj ovalen izgled obraza. Pred samim posegom priporočamo posvet pri stomatologu.

Gummy smile
Gre za stanje, ko so pri smejanju prekomerno vidne zgornje dlesni. Aplikacija botulina v mišici, ki prekomerno dvigata zgornjo ustnico pomaga pri tem, da zgornja dlesen pri smejanju ni več toliko vidna. Nasmeh tako postane bolj naraven.

Baby botox (ali mezobotoks) je moderen in specifičen pristop v uporabi botoksa. Toksin se razredči in aplicira na način kot mezoterapija. Toksin tako ne deluje na mišice in jih ne paralizira temveč deluje le na živčne končiče, ki so prisotni v koži. Tako dosežemo zelo naraven videz z ohranjeno mimiko obraza, obenem pa se upočasni staranje kože. Rezultat: izboljšata se čvrstost in napetost kože, koža postane sveža in sijoča, zgladijo se majhne gubice in zmanjša se rdečina kože. Zaradi delovanja na žleze prisotne v koži se nekoliko omilita potenje in izločanje loja, kar ugodno vpliva na velikost por in nastanek aken.

Navodila po aplikaciji Botulina:

 • 3 dni ne jemljite zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi
 • Prve 4 ure ne priporočamo masiranja ali drgnjenja predela aplikacije – npr. nega obraza, masaža obraza ipd.
 • 24 ur po aplikaciji odsvetujemo fizično aktivnost, obisk savne ali pretirano sklanjanje
 • Prve 4 ure ostanite v pokončnem položaju – NE v ležečem, saj se Botulin lahko razširi na nezaželjena mesta
 • Izogibajte se pokrivalom, ki se tesno prilegajo glavi

Stranski učinki so zelo redki in hitro izvenijo. Lahko se pojavi lokalni edem ali rahel eritem (rdečica), majhna modrica na mestu vboda. V zelo redkih primerih lahko pride do spusta obrvi, vek ali ustnih kotičkov.

Cenik:

BOTULIN TOKSIN – Dysport, Vistabel, Bocouture
3 regije – čelo + med obrvmi + okrog oči: 280 €
2 regiji po izboru: 240 €
1 regija po izboru – med obrvmi/čelo/okrog oči: 130 €

Baby botoks – 3 regije (čelo, med obrvmi, okrog oči): 200 €

Masseter: 280 €
Gummy smile: 60 €
Lip flip: 60 €

Untitled design (7)