Novice

5 resnic o botoksu

Botoks kljub priljubljenosti v estetski medicini, še vedno ostaja tabu tema zaradi številnih predsodkov in neresnic, ki krožijo o njem. Res je, pretiravanje z uporabo botoksa lahko privede do ‘zamrznjenega’ videza obraza, kot smo ga navajeni pri nekaterih hollywoodskih zvezdnikih.

BOTOKS oz. BOTULIN TOKSIN je ključ do mladostnega, spočitega in osveženega videza.

Cilj uporabe Botulina je zmanjšanje že obstoječih gubic in preprečevanje nastanka novih gub, ki nastanejo kot posledica naše obrazne mimike. Deluje tako, da mišico ohromi oziroma se krči z manjšo močjo, zato je tudi vidnost gubic manjša.

1. Zaradi botoksa nismo več zmožni premikati obraza.
Uporaba botoksa je povsem varna, če se odločite za poseg pri strokovnjaku, ki ima znanje in občutek za zmernost pri uporabi Botulin Toksina. V mišico injiciramo majhno količino Botulina, saj se držimo načela ‘manj je več’, zato z njim ne pretiravamo, da ne pride do ‘zamrznitve obraza’. Po apliciranju boste še vedno zmožni premikati obraz in se izražati z mimiko (začudenje, jeza, veselje, govorjenje, smejanje ipd.). Bistvo uporabe botoksa ni ustvariti brezizrazno lutko, temveč spočit in osvežen naraven videz ter preprečiti nastanek globokih gub in linij na obrazu.

2. Botoks je strup.
Čeprav se sliši čudno, je to resnica. Ime botoks izhaja iz besede Botulinum Toxin, ki ga proizvajajo bakterije ‘Clostridium botulinum’. Botulin Toksin velja za eno najbolj strupenih snovi v naravi, pa je kljub temu ena izmed najpogosteje izvajanih storitev v estetski medicini. Zdravilo je zelo dobro klinično raziskano in povsem varno, saj se v estetske namene uporablja že več kot 20 let. V rokah primerno usposobljenega zdravnika in zmernih količinah je skrb za strah povsem odveč.

3. Injiciranje botoksa je boleče.
Občutljivost je seveda odvisna od vsakega posameznika, saj imamo različen prag bolečine. Načeloma apliciranje Botulina velja za minimalno boleč postopek, saj med postopkom uporabimo zelo tanko iglo. Na željo pacienta pa se lahko vedno predhodno nanese lokalni anestetik, kateri povzroči začasno neobčutljivost na tretiranem predelu.

4. Ko botoks popusti izgledamo slabše kot prej.
Tako kot dermalna polnila tudi Botulin izgine že po nekaj mesecih po aplikaciji. Če vam je všeč ga lahko uporabljate naprej, če ne, ni nič narobe, saj se Botulin v našem telesu popolnoma razgradi in izgledamo enako kot prej. Morda se občutek, da izgledamo slabše pojavi zato, ker ste bili med uporabljanjem Botulina navajeni na gladko kožo, potem pa se sčasoma medtem, ko popušča zopet postopoma začnejo pojavljati gubice. Zagotovo pa ne boste izgledali nič drugače ali slabše kot pred uporabljanjem botoksa! Kadar želimo doseči dolgotrajni učinek je potrebno postopek 2-3x letno ponoviti. S časom postaja učinek dolgotrajnejši in ponovitve redkejše.

5. Drugi bodo opazili, da uporabljam botoks.
Ta trditev ne drži v primeru, da s količino Botulina ne pretiravamo. V rokah usposobljenega strokovnjaka z občutkom za zmernost in estetiko lahko dosežemo povsem naraven videz, ki bo naravno osvežil vaš obraz, videti boste spočiti, mladostni in sijoči. V večini primerov ne opazimo, da nekdo uporablja botoks, v nasprotju s preteklostjo, ko so nekateri zvezdniki polni botoksa ‘zamrznili’ svoj obraz in s tem ustvarili napačne predsodke o njem.

Če vas zanima več o uporabi Botulina si lahko preberete naš blog BOTOKS-najpogostejša oblika odpravljanja gub ali opis na naši spletni strani.

Na naši spletni strani preverite katere ostale nekirurške tehnike pomlajevanja še ponujamo v Estetiki Fink.

Deliti