Novice

Neverjetno, koliko kolagena v povprečju izgubite vsako leto!

Mladostna in zrela koža se razlikujeta po vsebnosti in strukturi kolagena. Za mlado kožo je značilna visoka vsebnost kolagena, ki daje gladek, napet, sijoč in mladosten videz. Kolagenska vlakna v mladi koži so tesno skupaj in razporejena v vzporedno tvorbo, kar pomaga ohranjati elastičnost in čvrstost kože.

Po 25. letu starosti telo povprečno izgubi 1,5 odstotkov kolagena letno, zato je pomembno, da pričnemo z vzdrževanjem naše kože še preden se pojavijo znaki staranja.

Zakaj se koža stara?

S staranjem se začnejo v naši koži odvijati razgradnjo – presnovni procesi. Naravna proizvodnja kolagena v telesu se zmanjšuje, na koži se to opazi kot upad elastičnosti kože, nastajanje drobnih linij in gub, koža je tanjša in bolj suha.

Življenjska doba zrelih kolagenskih vlaken je odvisna od genetskih in okolijskih dejavnikov. Kolagenska vlakna postopoma izgubijo čvrstost, mehansko odpornost, zato sčasoma propadejo. Propadajoča vlakna sproti nadomeščajo nova kolagenska vlakna.

S staranjem pa fibroblasti – aktivne celice, ki tvorijo nezreli kolagen, proizvajajo vedno manj prokolagena, zato se sposobnost obnavljanja poškodovane kolagenske mreže zmanjša. Vezivno tkivo usnjice postaja mehkejše in ohlapnejše, koža pa vedno bolj zgubana, ohlapna, mlahava in neprožna.

Zakaj je vzdrževanje kolagena pomembno za našo kožo?

Kolagen podpira strukturo kože, jo ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo zunanji dejavniki, kot so izpostavljenost UV – žarkom, onesnažen zrak in slabe življenjske navade (kajenje, uživanje alkohola, slaba prehrana, pomanjkanje spanja), pospešijo razgradnjo kolagena v koži ter negativno vplivajo na proizvodnjo kolagena in zdravje kože.

Čeprav ti dejavniki prispevajo k izgubi kolagena v koži, jih je mogoče tudi obvladati ali preprečiti z zdravim načinom življenja ter rednimi tretmaji

Nasveti za lepo kožo:

  1. SPANJE – medtem, ko spimo, deluje naša koža zelo intenzivno. Pomembno je, da pred spanjem dobro očistimo kožo in nanesemo kozmetične izdelke (serum in nočno kremo), saj se ponoči odvijajo v naši koži pomembni procesi za ohranjanje mladostne in lepe kože (regeneracija kože, produkcija kolagena).
  2. UV ZAŠČITA – pomembno je, da imamo kožo zaščiteno 365 dni v letu, ne glede na vreme. UVB žarki poškodujejo površino kože, kar se kaže kot opekline ali rdečica in je hkrati glavni dejavnik tveganja za razvoj vseh vrst kožnega raka. UVA žarkov ne občutimo, vendar lahko vseeno močno poškodujejo globlje plasti naše kože (usnjico) ,zmanjšujejo sintezo kolagena ter nepovratno poškodujejo kolagenska vlakna.
  3. STRES – stres povzroči zvišanje stresnega hormona (kortizol) v telesu ter povečano proizvodnjo prostih radikalov, zaradi česar se v koži zmanjša proizvodnja kolagena, hialuronske kisline in lipidov, zato je naša koža v stresnih obdobjih videti utrujena, pusta, lahko se pojavijo tudi temni podočnjaki ali akne.
  4. SLABE RAZVADE – alkohol, kajenje in druge slabe razvade zelo negativno vplivajo na naše počutje kot tudi na videz naše kože. Slabe razvade povzročijo prezgodnje staranje kože – zmanjša se sinteza kolagena in poveča se razgradnja kolagena, koža je pusta, dehidrirana, brez leska, gube so bolj izrazite.

Na kakšen način lahko spodbudimo proizvodnjo kolagena?

Z vzdrževanjem zdrave ravni kolagena lahko pripomoremo k ohranjanju mladostnega in sijočega videza svoje kože, zato mnogi uživajo kolagenske dodatke in uporabljajo različne pomlajevalne tretmaje. Nekaj teh predstavljamo v nadaljevanju.

HIFU

Ena od metod, ki jo običajno uporabljamo za izboljšanje zrele, uvele kože je HIFU terapija, ki ji pravimo tudi nekirurški lifting kože. HIFU je neinvaziven medicinski postopek, ki uporablja ultrazvočno energijo za segrevanje tkiva in stimulacijo globljih plasti v telesu. Z uporabo usmerjenega ultrazvoka visoke moči segrejemo globoki dermis kože in spodaj ležeče subdermalno povezovalno tkivo (SMAS). S HIFU terapevtskim postopkom dovajamo visoko intenzivno fokusirano energijo na natančno določeno globino (1.5, 2.0, 3.0, 4.5 mm), kjer povzroči toplotno koagulacijo tkiva. Tam se tkiva zaradi trenja ob nihanju molekul segrejejo na 65 do 70 stopinj C, kar privede do krčenja kolagenskih vlaken ter tvorbe novega kolagena v procesu obnove. Takoj po posegu je zaradi krčenja struktur kože viden prvi učinek natezanja in učvrstitve kože. Obenem pa se sproži proces obnavljanja in tvorbe novega kolagena, tako, da je končni in želeni učinek viden v treh do šestih mesecih po posegu.

MEZOTERAPIJA ALI BIOREVITALIZACIJA KOŽE

Biorevitalizacija kože vključuje vbrizganje hialuronske kisline in drugih aktivnih učinkovin v kožo, s čimer spodbudimo proizvodnjo novih celic ter oživimo naravne lastnosti vaše kože – tvorbo lastnega kolagena.

BREZIGELNA BIOREVITALIZACIJA

Za vse tiste, ki niso ljubitelji injekcij, imamo na voljo tudi brezigelno biorevitalizacijo kože, kar pomeni, da z uporabo posebne mešanice aktivnih sestavin spodbudimo naravno regeneracijo kože ter nastanek novega kolagena. Gel preprosto vmasiramo v kožo s posebno tehniko, brez uporabe igel in brez bolečin. Takoj po terapiji ima koža vidno opazen ‘glow’ učinek, koža postane bolj čvrsta in napeta.

MICRONEEDLING

Microneedling je medicinska terapija z mikroiglicami. Je minimalno invaziven postopek, pri katerem s številnimi drobnimi iglicami prebadamo površino kože. Mikroskopske majhne poškodbe spodbudijo izločanje rastnih dejavnikov in obnovo osnovnih gradnikov, kot sta kolagen in elastin, obenem pa omogočimo do 80 odstokov vnosa visoko koncentriranih serumov, ki jih nanašamo na kožo med postopkom. Poleg pomlajevalnega učinka, terapije z microneedlingom izvajamo tudi za izboljšanje strukture kože, odpravljanje nepravilnosti, kot so akne, pigmentni madeži, brazgotine po aknah, široke pore, rosacea.

PRP TERAPIJA Z LASTNO KRVJO

Za pristaše naravnih metod pomlajevanja je zelo učinkovita in varna metoda PRP terapija, ki temelji na injiciranju koncentriranih lastnih celic plazme (PRP – Platelet Rich Plasma). Pri postopku uporabimo lastno kri pacienta, ki jo pred vbrizganjem odvzamemo in jo centrifugiramo v posebnem aparatu. V telo ne vbrizgamo tujih ali sintetičnih kemikalij, zato je terapija popolnoma varna in ne povzroča stanskih učinkov ali alergijskih reakcij. S pomočjo biostimulacije lastne plazme spodbudimo naravne procese v koži. PRP terapija je namenjena pomlajevanju kože, kjer vaše lastne celice poskrbijo za obnovo kolagenskih vlaken in elastina, kar zagotavlja dolgotrajen rezultat.

Deliti