Novice

BOTOKS: najpogostejša oblika odpravljanja gub

Čeprav estetski popravki ne veljajo več za tako velik tabu kot nekoč, mnoge še vedno mučijo številni predsodki in neresnice o njih. Res je, da je botoks strup, vendar je njegova uporaba povsem varna, če je v rokah strokovnjaka, ki ima znanje in občutek za zmernost in ne pretirava z odmerki. Kljub temu pa vseeno ostaja ena izmed najbolj priljubljenih tretmajev estetske medicine.

V Estetski Fink uporabljamo botoks za preprečevanje in zmanjšanje pojava gub in drobnih linij na obrazu ter preprečevanje prekomernega potenja pod pazduho, na dlaneh in stopalih.

Kaj je botoks?
Sliši se veliko bolj strašljivo, kot v resnici je.

Ime botoks izhaja iz besede Botulinum Toxin in ga proizvajajo bakterije ‘Clostridium botulinum’. Botoks deluje tako, da povzroči paralizo mišice. Uniči mikroskopske povezave med zelo majhnimi živčnimi končiči in mišico, ki jo te živčne veje oskrbujejo. Posledično se ta mišica ne krči več oziroma se krči z manjšo močjo, zato je tudi vidnost gubic manjša.

Botoks se uporablja za zmanjšanje aktivnih gub, ki nastanejo kot posledica obrazne mimike, ki jo uporabljamo vsak dan (začudenje, jeza, veselje, govorjenje, smejanje ipd.). Poleg aktivnih obraznih mišic, ki jih po apliciranju botulina še vedno lahko premikamo in posledično nismo videti brezizrazni, pa lahko v manjši meri zmanjšamo tudi kožne gube v mirovanju obraza.

Kakšen je postopek?
Poseg je izjemno hiter, rezultat pa mladosten, spočit in naraven videz.

Pred posegom, se dogovorimo za posvet, kjer vam razložimo vse o postopku, o učinkih botoksa in seveda tudi možne stranske učinke.

Obraz je potrebno pred posegom očistiti in razkužiti, zato je priporočljivo, da pridete na tretma nenaličeni. Bolečina injiciranja je minimalna, saj se za aplikacijo uporablja zelo tanka igla, vseeno pa lahko predel omrtvičimo s hladnimi obkladki, za tiste bolj občutljive pa uporabimo anestetično kremo.

V mišico nato injiciramo majhno količino botulin toksina, saj pri nas velja načelo ‘manj je več’, zato z njim ne pretiravamo, da ne pride do ‘zamrznitve obraza’.

Poseg je minimalno invaziven, zato ni posebnega okrevanja in ste takoj pripravljeni za vsakdanja opravila. Pomembno je, da imate nekaj ur po apliciranju glavo v pokončnem položaju, saj se lahko botulin razširi na nezaželjena mesta. Približno 4 ure po posegu se izogibajte ličil, ne dotikajte se obraza, odsvetujemo športno aktivnost in ležečemu položaju.

Katere gubice lahko odpravimo?

  • gube med obrvmi
  • gube okrog oči
  • gube na čelu
  • smejalne gube na nosu
  • gube okrog ust oz. kadilske gube
  • marionetne gube
  • gube na bradi

Rezultat – spočit in pomlajen obraz
Rezultati botoksa niso vidni takoj, zato ordinacije ne boste zapustili z manj gubic. Delno začne delovati nekaj dni po posegu, zato lahko občutimo rahlo zategovanje kože. Po približno 7-10 dni pa se pokaže končni rezultat – manj izrazite gube, spočit in svež obraz.

Na žalost pa je naše telo zgrajeno tako, da začne samo odpravljati motnje v telesu. Živčni končiči ponovno zrastejo in obidejo uničene povezave med mišico in živcem, zato se po nekaj mesecih ta funkcija mišice zopet vzpostavi. Takrat opazimo, da botoks začne popuščati in lahko se odločimo za ponovno aplikacijo botulin toksina.

Popuščanje botoksa večinoma opazimo po približno 4-ih mesecih, njegov učinek pa povprečno izzveni v 6-ih mesecih. Ponovitev postopka zato svetujemo na približno 4 mesece, učinek trajanja pa je seveda odvisna od vsakega posameznika. Zaradi izrazite mimike obraza, stanja kože, življenjskega sloga in izpostavljenosti UV-žarkom lahko botoks pri nekaterih ljudeh izzveni hitreje.

Slike prej/potem:

Na naši spletni strani preverite katere ostale nekirurške tehnike pomlajevanja še ponujamo v Estetiki Fink.

Deliti